Insula Mykonos

 Insula Mykonos

 Este situata in sud-estul marii Egee si face parte din lantul insulelor Ciclade iar capitala insulei este orasul Mykonos. In 2001 insula avea o populatie de 9320 de locuitori. Mykonos este una dintre destinatiile de top ale Greciei, fiind renumita pentru caracterul ei cosmopolit ce atrage anual mii de turisti. Insula este cunoscuta pentru viata de noapte intensa si diversa, drept dovada fiind numeroasele baruri si cluburi din zona. De asemenea este cunoacuta si pentru plajele sale nisipoase. Insula are aeroport international si este destinatie frecventa pentru navele de croaziera.

Mykonos face parte din lantul Cicladelor, fiind asezata intre insulele Tinos, Syros, Paros si Naxos. Se intinde pe o suprafata de 105.183 kilometri patrati iar cel mai inalt punct al insulei masoara 341 de metri deasupra marii. Insula este alcatuita in special din granit. Cantitatea de apa dulce a insulei este destul de limitata, astfel ca locuitorii sai se bazeaza in special pe desalinizarea apei marii. Insula are 9320 de locuitori, potrivit statisticilor realizate in 2001, iar majoritatea populatiei locuieste in cel mai mare oras, Mykonos, cunoscut si sub denumirea de Chora (inseamna oras in greaca si este o denumire des intalnita atunci cand numele capitalei insulei este acelasi cu numele insulei). Orasul Mykonos se afla situat pe coasta de vest a insulei.

Arheologii au descoperit ca ionienii s-au stabilit in Mykonos in prima jumatate a secolului XI i.Hr. Descoperirile recente din zona plajei Ftelia ne prezinta ramasite arheologice din perioada neoliticului, datand din jurul anului 3000 i.Hr., apartinand tribului Kares.

In mitologia greaca Mykonos este locul bataliei dintre Zeus si Titani, iar insula a fost denumita astfel in onoarea nepotului zeului Apolo, care se numea Mykonos. In perioada antica insula Mykonos, datorita proximitatii de insula Delos, care era intens populata, a devenit depozitarul insulei vecine si loc de vacanta pentru cetatenii din Delos. In timpuri trecute insula era foarte saraca iar locuitorii sai incercau sa supravietuiasca prin pescuit si cresterea animalelor. Insula, fiind alcatuita in principal din roca vulcanica nu permitea cultivarea pamantului. O industrie bine dezvoltata in insula a fost de-a lungul timpului cea constructoare de nave. Incepand cu 1950 turismul a devenit principala ocupatie a populatiei insulei si a ajutat la dezvoltatrea economica.

Viata de noapte in insula Mykonos este printre cele mai active din Europa. In timpul verii aceasta locatie este principalul punct de atractie pentru cei mai importanti producatori si DJ din industria muzicala, datorita cluburilor renumite si a barurilor de pe plaja. Viata de noapte din Mykonos se bazeaza mai mult pe barurile de pe plaja decat pe cluburi, dar totusi o multime de cluburi renumite sunt raspandite de-a lungul insulei. Printre cele mai cunscoute cluburi de noapte se afla Space Dance si Paradise iar cele mai faimoase baruri pe plaja sunt Cavo Paradise, Super Paradise si Tropicana.

 Cele mai importante atractii ale insulei sunt:

·   Pelicanul Petros, mascota orasului de mai bine de 50 de ani

·  Morile de vant din Mykonos, datand de la inceputul secolului al XVI-lea sunt cel mai renumit si recunoscut obiectiv turistic al insulei

·  Mica Venetie – aici cladirile sunt construite la marginea marii, cu balcoanele desupra apei

· Paraportiani – una dintre cele mai cunoscute structuri arhitecturale ale Greciei. Semnifica poarta principala sau secundara a peretilor de piatra din cetatile medievale

·  Muzeul de arheologie ce adaposteste sculpturi de marmura, ceramica si bijuterii, descoperite in insula Delos, Renia si Mykonos.

·   Muzeul Maritim al Marii Egee – expune modele din colectia de vase ce apartin perioadei pre-miconiene, pana in secolul al XIX-lea si artefacte nautice si antice legate de istoria navigatiei in insula Mykonos.

There are no products matching the selection.