Creta

Creta este cea mai mare dintre insulele grecesti si a 5-a ca marime din Marea Mediterana. Cu numeroase plaje tropicale, sate traditionale, o mare varietate de peisaje magnifice si vestigii ale civilizatiilor antice, Creta isi scrie istoria de 5000 de ani. Creta l-a inspirat pe scriitorul de renume mondial Nikos Kazantzakis, care a scris renumita carte „Zorba Grecul” pe aceasta insula. Combinatia unica de traditie si istorie cu peisaje uimitoare si facilitati ale lumii moderne, fac din Creta una dintre destinatiile favorite ale tuturor turistilor.

In comparatie cu alte regiuni din Grecia, Creta este o alta lume – un loc ce isi are propriile traditii si propriul dialect. Localnicii sunt foarte mandri de originea lor cretana. Se pot vedea si azi urmele celor care au invadat si ocupat insula: de la romani si pana la turci, cu apeductele si arhitectura specifica. Cu toate aceste invazii, locuitorii din Creta au ramas integri si mandri de insula si de cultura lor. Limba engleza este vorbita in toata insula si, cum timpul are un alt ritm aici, o simpla intrebare pusa unui localnic se poate usor transforma intr-o conversatie lunga, care nu poate fi purtata decat insotita de mancare si bautura. 

Insula Creta are o diversitate de  muzee, situri arheologice, peisaje si locuri de vizitat, fiind una dintre cele mai populare destinatii din zona Mediteranei. Oricui a fost macar o data in Creta nume precum Knossos, Phaestos, Malia ii sunt deja familiare si ii evoca tot atatea amintiri placute. Veti gasi numeroase obiective turistice in functie de oras, si fiecare dintre acestea merita macar cateva ore din timpul petrecut in Creta.

Heraklion – situat pe coasta nordica a Cretei, este cel mai mare oras de pe insula si cel mai aglomerat (130.000 de locuitori), fiind calea principala de acces a turistilor. Este renumit prin cele 2 piete existente: Plateia Venizelou si Plateia Eleftherias. Tot in acest oras mai gasiti un muzeu arheologic si un muzeu de istorie
Gouves – usor mai linistit decat localitatea vecina Hersonissos, Gouves este un loc potrivit pentru relaxare. Cei care iubesc soarele vor adora plaja, pe cand cei mai energici pot practica sporturi nautice, sau pot petrece in cele cateva baruri, restaurante si taverne care ofera mancare buna, vinuri bune si traditionala ospitalitate greceasca.
Hersonissos – amatorii de plaja si de odihna vor petrece o vacanta minunata in acest orasel cu plaje minunate, unde pe langa inot, se poate practica snorkeling sau o mare varietate de sporturi nautice. Numeroasele hoteluri si apartamente ofera confortul si satisfac toate gusturile. Portul din Hersonissos este renumit pentru viata de noapte, aici aflandu-se numeroase baruri, restaurante si taverne pe malul marii. Vizitatorii vor gasi aici magazine cu bijuterii, balnuri, imbracaminte si multe locuri in care pot inchiria biciclete sau masini. Se organizeaza croaziere zilnice spre insulitele si plajele din zona, exista excursii in vare se pot vizita si alte parti ale insulei, sau chiar alte insule.
Malia  – oraselul cu numai 2500 locuitori permanenti isi mareste considerabil populatia pe timpul verii, datorita miilor de turistilor si a celor care lucreaza in industria turismului, oferindu-le turistilor in fiecare an o gama larga de servicii. Partea veche a orasului este compacta, cu stradute inguste pline de taverne, baruri, magazine si este de obicei mai aglomerata, mai ales seara. Orasul se dezvolta continuu, se modernizeaza, pastrand in acelasi timp caracteristicile traditionale. Aici puteti vizita situl arheologic Malia, unde a fost descoperit un oras minoic, si o casa minoica deosebita. Palatul Malia se afla al 3 km este de oras si este al treilea ca marime intre palatele minoice, intinzandu-se pe o suprafata de 7500 mp.